Så här kan mailkorrespondansen inom myndigheten förgylla tillvaron för oss med ett i övrigt ganska stelt och styrt arbete. Som bekant har vinterns snömängder orsakat att en del byggnader har kolapsat under snötyngden. Eftersom mitt jobb bland annat består av viss hållfasthetslära i byggnader (t ex. bedömning om det verkar tillräckligt hållfast att bygga upp ett vindskydd med 70*45- reglar som bärande stomme t ex) så är det ju en aktuell fråga som bör diskuteras.
Mail (byggnadskonsulent 1): Ämne: Ras lantbrukets ekonomibyggnader.
Har precis suttit i ett informellt möte med Miljödepartementet angående dessa ras, på lantbrukets ekonomibyggnader, i vinter. Vi talade mer om läget än ev. framtida åtgärder. Vill gärna veta er uppfattning, era funderingar etc. i frågan. Vad har ni för synpunkter?
Svar 1(byggnadskonsulent 2):
Hörde av vår lantbruksdirektör nyss vid kaffet på fm att frågan synts i TV/Västerbottensnytt. Den intervjuade lantbrukaren i inslaget hade menat att teknisk granskning kunde ske i samband med förprövningen om det nu ska ske någon kontroll i förväg. Jag har ingen exakt ordalydelse för vad som sades utan informerar er bara.
Svar 2 (SJV): Kan ju kanske vara svårt att kolla under granskningen men kanske kan man kolla detta vid förprövningsbesikningen på ett ganska enkelt sätt. Vad tror ni om följande förslag i L35?:
Y § Länsstyrelsen ska i samband med besiktningen utföra hållfastighetsprov på sådana delar av byggnadskonstruktionen där hållfastheten är av särskild betydelse från djurskyddssynpunkt genom att byggnadskonsulenten beordrar ägaren av stallet att med sin egenvikt belasta aktuell konstruktionsdel. Belastningen ska vara statisk och pågå under så lång tid att byggnadskonsulenten kan genomföra besiktning av övriga delar av stallet i lugn och ro samt hunnit lämna anläggningen på ett betryggande avstånd.
Svar 3(byggnadskonsulent 2): Hej på er jag tycker det är bättre att skicka upp byggnadskonsulenten men då ska det vara stabila pojkar +100 kg som här i j län. Kan kanske bli svårt för en del län att klara detta prov men de län som bara har en byggare får då anställa en till så att de blir två och då bör de klara 100 kg gränsen.
Svar 4 (byggnadskonsulent 3): Här i norr är det utan tvekan nödvändigt med en belastning motsvarande byggnadskonsulent + lantbrukaren och hans fru eller anställd. Först då är man i närheten av normal snölast. Vissa svårigheter med belastningskontroll kan uppstå under vintern med mycket snö. Det blir då exeptionellt lastfall med både folk och snö på taket.Jag föreslår en utredning.
Svar 5 (SJV): Jag tror att detta kommer falla väl ut. G har lagt ned mycket tid på detta arbete vilket jag kan intyga. Jag ser nu fram emot att få vara delaktig i kalibreringsfasen då detta nya förfarande ska testas på gårdsnivå. Ni kommer senare att bli instruerade om det nya förfaringssätt via videofilm. Jag har valt att hålla i kameran. G är testperson. Nästa vecka åker vi ut på vårt första kalibreringsuppdrag där G ska testa tak över gödselbehållare.
Svar 6 (byggnadskonsulent 4): Humm jag rekommenderar G att ta på dykdräkt vid test av tak över gödselbehållare. Det ger ju dessutom lite extra vikt...
Klart intresserad av resultatet från era tester !
Antar att redovisning sker på aprilkursen... med bilder!
Jaja, det är kanske lite intern humor, men visst skulle det vara kul att se ett gäng byggnadskonsulenter från länsstyrelsen stå och hoppa på ett såphalt plåttak för att testa om taket håller för att hoppas på = hålla för snöbelastning :)
torsdag 25 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar