söndag 19 april 2009

42 meloner...

Ja, ibland känns det som om man bor åt h...e fel i det här landet. Pratade med vår lokala lantbrukare idag och han hade fått erbjudande från den stora markägarjätten att köpa marken som han brukar/har förköpsrätt till (då inkluderar det den lilla markplätt som vi arrenderar av samma markägarjätte). Ca 400 Ha handlar det om totalt, och döm om min förvåning när jag hörde det "förmånliga" priset. 42 miljoner kronor!!! Hej och hå, det är bara drygt 100 000 per hekar det... Lantbrukaren sade ju tvär-nej förstås (helt förståerligt). Han har dock arrendet i fem år till så någon annan skum typ kommer inte att härja i krokarna än på ett tag i alla fall.
Men vår lilla plätt då? Tja, vad ska man tro... Enligt bonden är markägarjätten inte särskilt intresserad av att stycka och fixa, vilket också är förståerligt. Om det nu blir så att vi kan komma över mark så innebär det i värsta fall att vi måste köpa hela fastigheten som vår markplätt tillhör, och då handlar det om ca 30 hektar... Gulp!!! En del av marken är i form av totalavverkad skog, men därtill finns en del gallrad skog och en hyggligt stor åker på ca 20 ha.

Någon som har sisådär 3 miljoner i bakfickan att ge bort???

Ja ja, drömmen finns där, och kanske slår den in... Vem vet?

I övrigt finns en ruskigt fin gård till salu på nätta 800 hektar totalt... Bild på den här:

Det är samma markägarjätte som säljer denna gård. Fantastiskt vacker ladugård är det till den (sånt som är viktigt för sådana som mig... agronomer alltså...)

Inga kommentarer: