måndag 25 augusti 2008

Tak över huvudet...

Vi håller på med att renovera vårt tak. Det har varit ett projekt som löpt hela sommaren. Jag säger det... man ska inte börja rota i gamla hus för då skaffar man sig bara en massa jobb. Renoveringen började med rivning av den gamla takbeläggningen.
- Och så lyfter man på locket och vad hittar man väl där...
Jo ett tak modell 1800-tal, skevt och lite ruttet här och var. Tillräckligt bra för att behållas men eftersom taket var byggt med plankorna omlott (locktak har jag lärt mig att det heter) så var det inte bara att lägga ny papp på taket.. Näää då... Hela taket kläddes in i nya spontade brädor för att få taket jämnt.

Därefter skulle pappen på. Har man någon gång balanserat på alghala klippor vid havet med den ständiga känslan av att man snart ska drulla ner i det iskalla vattnet, ja då vet man hur vi har känt det när vi lagt papp på vårt tak. Dessutom var det lite svårt att komma överens med vädret. Var det inte för varmt så blåste det halv storm eller regnade. Inget av alternativen är särskilt gynnsamma när det gäller en ganska stökig uppgift som att rulla ut, sträcka, spika tung takpapp som hela tiden glider ner samtidigt som man ska hålla i sig i rep för att själv inte ramla ner från taket. Ibland önskar man att man hade lika många armar som en bläckfisk.

När vi närmade oss skorstenen kände vi att vi nog måste fixa till den innan vi lägger klart pappen. Putsning av skorsten påbörjades (också väderberoende) och plåtkrage spikades för att stötta upp skorstenen. Sedan kunde vi fortsätta med pappen mellan regnskurarna och arbetsdagarna (man måste ju jobba och tjäna pengar också).
Men skam den som ger sig... Igår kväll vid åtta-tiden var sista pappvåden på plats och skarvarna runt skorstenen täta. Ca 130 kvadratmeter tak är nu tätare än det någonsin varit förut :)

Till råga på allt hann vi också med att byta ut hela takvirket och lägga papp på taket över förstukvisten. Bara ett sånt där litet sidoprojekt som också måste göras på en gång (helst för några år sedan...). Barnen som för övrigt haft en rätt tråkig sommar med föräldrarna klängandes och svärandes på taket dagarna i ända lagade ugnspannkaka till familjen, utfodrade djuren och var allmänt behjälpliga under tiden vi kämpade vidare med byggprojektet. Vi berömde barnen för att de varit så duktiga och hjälpsamma under byggperioden. Dottern J kontrade med att förklara att det taket vi jobbar med ska ju vara över deras huvuden också. Klyftig liten fröken det där :)

Kvällen avslutades framför dumburken med värkande tennisarmbågar (sambon har det värst)efter alltför mycket spikande. Nu kan vi äntligen påbörja nästa moment i takläggningsprocessen. Efter jobbet ska jag åka och köpa virke till takfotsbrädorna som måste upp innan läkt och rännkrokar kan sättas på plats. Det är ett himla pyssel att göra sakerna i rätt ordning... Så denna vecka är målarvecka för vi tänker inte stå på stege och måla takfotsbrädor och vindskivor efter de har kommit upp. Det är tillräckligt mycket klängande på vingliga stegar i alla fall när man fixar med hus.

Summa sumarum av vårt takläggningsprojekt hittills då... FINNS PENGARNA SÅ LÅT NÅGON ANNAN GÖRA JOBBET!!!!!!

Inga kommentarer: