tisdag 6 juli 2010

Nytt hö

Nu är årets hö skördat och balat. Det var ovanligt tidigt i år, för höskörd är inte prio ett för vår bonde, Han är mest fokuserad på raps, vete, korn och sånt som man faktiskt kan tjäna pengar på. Hur som helst brukar han ta hö när han hinner. Vissa år hinner han få in allt, andra år får en del ligga kvar ute. Det gör att bonden slår hö när det passar och det är inte alltid vid optimal tidpunkt. Trots allt brukar det i alla fall bli ett hyggligt näringsinnehåll i höet trots avsaknad av gödsel och lite sent taget. I år hade han dock hjälp av sina söner med skörden och det gjorde att höet var slaget vid midsommar.

Ikväll får jag hem ett lass med hö direkt från åkern. Vädret har varit så bra så någon skulltorkning behövs inte i år :) En höskrinda brukar rymma sådär 120-150 balar så jag slipper åka och hämta hö själv nu i någon månad eller två :) Skönt med lite semester från det också!

Den här veckan har jag nio ärenden att försöka hinna med, varav två är mjölkgårdar som ska bygga om till robotmjölkning. Robotgårdarna är väldigt trixiga, så det blir nog svårt att hinna med dem innan semestern. Det blir fullt upp den här veckan med andra ord. Enkla stall (ligghallar t ex.) försöker jag få bort först så känns inte högen med ärenden så betungande längre. Konstigt att alla får för sig att bygga stall på sommaren... eller rättare sagt, konstigt att folk inte har någon framförhållning. De skickar in ansökningar och vill börja bygga helst igår! Hur vore det om man planerade sitt bygge redan under vintern/vårvintern och skickade in papprena då istället så blir det inte så himla bråttom på sommaren!

Inga kommentarer: